Omgeving

Aquadomum ligt aan een rustige zandweg in een gebied met bossen en weilanden. De omgeving leent zich bij uitstek voor mooie wandelingen en fijne fietstochten. Met zijn kronkelende beekjes, kastelen en boerderijen, landgoederen en stokoude bomen is de Achterhoek een paradijs om tot rust te komen. Maar de Achterhoek is ook zeer geschikt om actief te zijn. Je wandelt er over zand- of kerkenpaden. Voel je als fietser vrij in de groene omgeving. Het fietspad met een knooppuntenroute ligt naast Aquadomum. Daar ligt ook de MTB-route Zelhem. Andere sportieve mogelijkheden zijn er ook in de omgeving: golfen, een klimbos, een kabelwaterskibaan en mountainbiken in het Bergherbos.
Kunst en cultuur vindt u bij het museum More, Lalique museum, Hanzesteden Zutphen en Doesburg, the Gallery oldtimers en het  brandweermuseum.
Culinair valt er ook genoeg te beleven: De Heeren van Wolfersveen, Jaimy’s steakhouse, Eeterij en Tapperij De Smoks, Eetcafé De Groes in Zelhem. Maar ook in de omgeving zijn er mogelijkheden genoeg om uit eten te gaan zoals De Heikamp in Ruurlo voor een lekkere pannenkoek en een wandeling. 
Elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur houdt de plaatselijke motorclub Halmac een training die voor iedereen gratis toegankelijk is. Leuk om naar te kijken, een echte Achterhoekse beleving. Zie hieronder de tips voor het doen en beleven.

Wandelen en Fietsen
Kinderen en Familie
Kunst en Cultuur
Eten en Drinken

Natuurgebied ’t Zand

Zelhem wordt niet voor niets het Groene Hart van de Achterhoek genoemd. Ten noorden van Zelhem ligt het natuurgebied ’t Zand, met circa 230 ha overwegend naaldbomen. Het gebied biedt volop mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Het dorp Zelhem stamt uit 801. In het dorp hebben inwoners oude tradities in ere gehouden. ’s Avonds om negen uur luidt nog altijd de papklok. Vroeger was dat het teken om te stoppen met werken en thuis, meestal pap, te gaan eten.
Een jaarlijks terugkerend oud gebruik is de broodlevering op Hemelvaartsdag bij boerderij ‘Muldersfluite’ aan de weg Hengelo-Zelhem. De broden worden sinds 1555 geleverd door de boeren. Dit diende vroeger als vergoeding voor het recht om plaggen te mogen steken.

Wandel met een ezel door de Achterhoek

Maak een wandeling door de Achterhoek bijzonder en huur een ezel bij Ezelstal De Edelingen in Zelhem. Kinderen mogen ook op de ezels zitten!

De Doolhof van Ruurlo

Rond het Doolhof van Ruurlo zijn een zestal wandelingen uitgezet, variërend van 1,5 km tot 11 km. De wandelingen hebben een eigen kleur en zijn verkrijgbaar bij de VVV van Ruurlo. Ook zijn er talloze wegen en paden waarover u vrij kunt dwalen. Vergeet zeker niet om om het Doolhof te bezoeken.

Kabouterpad 1,5 km
Groene wandeling 5 km
Witte wandeling 3,5 km
Lange-afstandswandeling 11 km
Rode wandeling 2,5 km
Laarzenwandeling 6 km

Fietsroutes

Er zijn nog meer mooie fietsroutes in de buurt van Zelhem met verschillende afstanden. Bijvoorbeeld een uurtje fietsen door het bos en langs Kasteel Ruurlo (13 km.) of een heerlijk stukje achterhoek met een afwisselend landschap door Zelhem, Halle en Ziewent (54 km.). Natuurlijk vind je hier ook de 9 Kastelenroute Vorden (37 km.) en de Museumroute in de achterhoek door Ruurlo en Borculo. Naast museums die je onderweg tegenkomt fiets je ook heerlijk langs de Slinge en Berkel.

Belevingspark CactusOase

Wandel in Belevingspark CactusOase langs duizenden verschillende soorten cactussen en andere bijzondere planten. De kokerboom, vishaakcactus, het gouden tonnetje: ontdek het allemaal in de overdekte woestijn van CactusOase. Duik in de geschiedenis van de indianen bij de Indian Art Gallery, met een uitgebreide expositie van Jeroen Vogtschmidt. Loop langs bijzondere papegaaien en kleurrijke parkieten in de vogeltuin, bekijk pony’s en konijnen en ontdek het historisch boerenleven! Bezoek een westernstadje vol cowboys en indianen, bekijk het modelspoor met Thomastrein en speel in de kindertuin. Maak een reis door de Amerikaanse muziekgeschiedenis vanaf 1900 tot nu. Bij Belevingspark CactusOase is van alles te doen en te zien voor jong en oud, of het nou goed weer of slecht weer is.

Zwembad De Brink

Het zwembad biedt voor elk wat wils: kom baantjes trekken, recreatief zwemmen of aquasporten. De glijbaan is vooral bij jonge badgasten erg in trek. De echte kleintjes spelen in de speelhoek. Tijdens de vakanties heeft zwembad De Brink vaak speciale activiteiten.

Cultureel centrum en theater De Brink

In het bijbehorende culturele centrum worden vaak voorstellingen gegeven. Veel lokale organisaties maken geregeld gebruik van dit culturele centrum. In de grote zaal worden vaak familiefilms gedraaid.

De Spelerij en De Uitvinderij in Dieren

Ga op onderzoek uit in De Spelerij in Dieren. Hier mag je aan allerlei kunstwerken en speelobjecten zitten. Allemaal bedacht door beeldend kunstenaar Jos Spanbroek. Schep en draai zelf bijvoorbeeld op een hijskraan of maak een mooi kunstwerk. De Spelerij is geen standaard speeltuin, maar een plek waar je je fantasie de vrije loop kunt laten. Alle speelobjecten, gemaakt van oude materialen door een echte kunstenaar, mag je uitproberen. Zo is er een megagrote bellenblazer, vaar je met autobanden over het water heen en ga je hobbelend van de rolbaan af. Wil je zelf ook iets moois te maken, is er nog De Uitvinderij. Maak bijvoorbeeld een hippe sleutelhanger van plexiglas, sla je eigen naamplaatje of maak een tekening met verfspetters.

Wandel met een ezel door de Achterhoek

Maak een wandeling door de Achterhoek bijzonder en huur een ezel bij Ezelstal De Edelingen in Zelhem. Kinderen mogen ook op de ezels zitten!

De Doolhof van Ruurlo

Niet ver van het kasteel Ruurlo, langs de weg naar het Gelderlandse Hengelo, ligt een doolhof uit 1890 dat geheel verwaarloosd was. In de periode 1975 – 1984 weer is gerestaureerd en er nu prachtig bij ligt. Qua oppervlakte is dit de grootste doolhof van Nederland, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zo veel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van gelijke oppervlakte. De doolhof van haagbeuk is met zijn oppervlakte van 8740 m2 de grootste van Nederland. De lengte van de paden bedraagt 1188 meter. In 1996 haalde de doolhof het Guiness Book of Records als grootste ter wereld. De paden zijn vanwege hun breedte (maar liefst vijf meter) bijzonder. Aan weerszijden van de paden bevindt zich een met gras begroeid talud, waardoor de hagen op verhoogde eilandjes lijken te staan.

Museum Smedekinck

Kom op bezoek bij museumboerderij Smedekinck en kom alles te weten over vervolgen tijden van het Achterhoekse Zelhem. Er is een compleet ingerichte ouderwetse boerenwoonkeuken.

Beeldentuin/Galerie de Hulenhof

Op een ongerept plekje in het buitengebied van Zelhem bevindt zich voor de kunstliefhebbers Beeldentuin/Galerie de Hulenhof. Zij willen openstaan voor nieuwkomers in de wereld van de Beeldende Kunst maar ook voor diegenen die hun weg daarin al hebben gevonden. Voor grote en kleine beurzen. Het werk dat de Hulenhof laat zien wordt gemaakt door een verscheidenheid aan kunstenaars. Met ieder zijn of haar eigen inzicht en voorkeuren voor vorm, materiaal en techniek.

Wijngaard De Oogsthoek

Goede wijn maken kunnen ze bij wijngaard De Oogsthoek als de beste! Deze wijngaard in de mooie omgeving van Zelhem verbouwt verschillende druivenrassen en maakt de lekkerste wijnen. Proef het zelf!

Kasteel Vorden

Kasteel Vorden is een van de weinige kastelen dat echt bewoond is en authentiek is ingericht. Het ligt aan de rand van het dorp Vorden. Gedurende uw bezoek bent u te gast bij de bewoners. Tijdens de audiotour of rondleiding komt u dan ook langs de privévertrekken van de bewoners.

Kasteel Ruurlo

In het kasteel staat het leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal. De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar, die zich later weet te ontplooien als de nooit geëvenaarde schilder.

Museum MORE

Museum MORE is gevestigd op een prachtige locatie in Gorssel. In het museum is naast wisselende tentoonstellingen ook altijd een greep uit de eigen collectie te zien.

Kasteel Slangenburg

Drie kilometer ten oosten van Doetinchem ligt de Slangenburg, een landgoed uit de 17e eeuw. Het kasteel met de omliggende landerijen zijn nauw verbonden geweest met de Achterhoekse bevolking in de omgeving. Boeren en ambachtslui vestigden zich daar in kleine boerderijen en andere bedrijven.

In het gebied ontstonden in de loop van de eeuwen enkele buurtschappen. Benedictijner monniken vestigden zich na de tweede wereldoorlog in de door hen zelf gebouwde Sint Willibrordsabdij. Het uitgestrekte gebied is een aangename mengeling van bos, ecologisch beheerde natuur en cultuurlandschap.

Mensen hebben er van oudsher een bestaan ontleend aan de hun omringende natuur. Ook nu nog kent de Slangenburg een groot aantal ondernemers die met respect voor de natuur producten verbouwen, ambachtelijke bedrijvigheid uitoefenen en recreatiemogelijkheden bieden. Ze kunnen ervan bestaan, omdat ze voor de lokale markt produceren.

Achterhoekers en toeristen hebben de Slangenburgse producten leren waarderen om hun eenvoud en puurheid. De Slangenburgse ondernemers hebben de vereniging Heerlijckheid Slangenburgh opgericht om een antwoord te vinden op de economische drang naar grootschaligheid, die zich moeilijk verdraagt met het kleinschalige karakter van deze streek. De Landgoedwinkel is ook een leuk einddoel voor een mooie wandel- of fietstocht.

Eeterij en Tapperij De Smoks, Markt 21-23, 7021 AA Zelhem
Frans, Nederlands, Internationaal

Gelegen op de wandelroute het Pieterpad. Een mooie plek middenin Zelhem voor een kopje koffie of een drankje. Ook bieden ze een kleine en grote menukaart aan.

Proeflokaal – De Groes, Stationsstraat 6, 7021 CK Zelhem
Nederlands, Vis en zeevruchten, Europees

In hartje Zelhem kunt u hier onbeperkt genieten van kleine gerechtjes voor een vaste prijs.

Eetcafé de Tol, Keijenborgseweg 1, 7021 KP Zelhem
Nederlands, Café, Europees

Een ongedwongen sfeer voor lunch of diner en verschillende (seizoens)bieren en wijnen.

De Heeren van Wolfersveen, Ruurloseweg 38, 7021 HC Zelhem
Nederlands, Europees

Dit echt Achterhoeks bedrijf wil u de smaak van de regio laten proeven. Dat betekent dat zij veel met lokale producten werken.

Restaurant de Chinese Muur, Smidsstraat 2, 7021 AC Zelhem
Chinees

Genieten van de Kantonese keuken; licht gekruid, niet zwaar en niet zout.

Restaurant La Roma Markt 1, 7021 AA Zelhem
Italiaans

Naast gezellig eten is het ook mogelijk om af te halen.

Pizzeria – Gelateria ATTRAVERSO, Doetinchemseweg 2, 7021 BS Zelhem
Italiaans

Deze pizzeria en gelateria maakt geen doorsnee pizza’s, maar een ‘echte Napolitaanse’ uit een houtoven gebakken door een pizzabakker uit Sardinië. Het ijs gemaakt door La Toscana en Poretti bier maakt samen dat er alleen Italiaanse topkwaliteit op tafel wordt gezet.

Snackshop Zelhem, Doetinchemseweg 53, 7021 BR Zelhem

Allerhande snacks, broodjes en ijs.

Coens Pannenkoekenhuus, Keijenborgseweg 27, 7021 LW Zelhem
Nederlands, Europees

Midden in de achterhoek ligt het gezellige pannenkoekenrestaurant. Een leuk gezinsrestaurant met een grote speeltuin (12.000 m2 speelplezier). Naast overheerlijke pannenkoeken uit de streek (of het buitenland!) kunt u ook genieten van plate service.

Pannenkoekboerderij De Heikamp te Ruurlo
Nederlands, Europees

De monumentale boerderij ligt in de bossen van Ruurlo en is het vertrekpunt voor Het Kabouterpad, De Doolhof, een relaxte wandeling of uitdagende klimpartij in het aangrenzende Klimbos. Onbezorgd genieten van rust en ruimte. Spelen in de natuur, of kiezen voor een spannend klimavontuur. De dag plukken met misschien wel een lekkere pannenkoek.